Ouders

Het doel van de methode ‘Aandacht werkt’ is om uw kind te leren:

  • af en toe rustmomenten in te kunnen bouwen
  • zijn/haar gevoelens en gedachten beter te leren kennen en accepteren
  • beter om te gaan met emoties zoals woede, angst en verdriet
  • meer zelfvertrouwen te ontwikkelen
  • zich meer te kunnen concentreren
  • zichzelf beter te begrijpen

Tijdens de training leren de kinderen aandacht te richten op hun ademhaling en gedachten/gevoelens in hun lichaam. Zo maken ze kennis met hun binnenwereld, hun ‘binnenbios’. In deze ‘binnenbios’ ontdekken kinderen veel: “Hoe voel je je op dit moment? Waar zit dit gevoel? Gaat dit gevoel vanzelf over of zit het er al lang? En wat kun je doen als er een bepaald gevoel of gedachte is?

Door deze vragen te stellen en te beantwoorden leren kinderen omgaan met rust en onrust in hun lichaam. Ze schenken er aandacht aan en hoeven het niet weg te stoppen. Ook als er angst- of woedegevoelens en/of verdriet opgemerkt wordt, kunnen kinderen leren accepteren dat deze gevoelens er ‘even’ zijn, er mogen zijn en ook vanzelf weer veranderen. Dit zorgt bij kinderen voor rust en meer begrip voor zichzelf en de ander. Verder leren kinderen aanwezig te zijn in het NU. Zelfs als er spannende dingen moeten gebeuren of gebeurd zijn leren ze dat het NU goed is. Het zelfvertrouwen neemt toe door oordelen over gedachten en gevoelens los te laten (zoals; Je bènt niet boos, je vóelt je boos). Kinderen leren zich beter concentreren en merken dat dit op school dan ook beter gaat tijdens het maken van hun werk en toetsen.

De training is geschikt voor kinderen van 4-12 jaar, met en zonder concentratie-problemen, met en zonder gebrek aan zelfvertrouwen, pijn of lichamelijke klachten en ook voor kinderen met angst of somberheidsklachten. Alle kinderen zijn welkom. Elk kind vindt het fijn om zelf tot rust te kunnen komen, ontspannen te kunnen slapen en op zichzelf te vertrouwen.

Kinderen met ADHD of een stoornis in het autistische spectrum (ASS) kunnen de training ook volgen. Onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat mindfulness bij kinderen met ADHD kan zorgen voor minder gedragsproblemen en impulsiviteit en de aandacht en concentratie kan verbeteren. Ook de eerste resultaten van lopende onderzoeken naar het effect van mindfulness bij kinderen met ASS zijn positief.

Tijdens de trainingen kunnen de kinderen thuis oefenen met het boekje ‘Stilzitten als een kikker’ met behulp van hun ouders of alleen.